Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Μέλισσες στο Παρίσι


Οι κυψέλες εξαπλώνονται στις στέγες και στα μπαλκόνια του Παρισιού πάρκα και κήπους.
Λιγότερα φυτοφάρμακα και μια ευρύτερη ποικιλία φυτών κάνουν τα μελίσσια να ευδοκιμήσουν.
Ο Jean Paucton έχει τις μέλισσες του στην οροφή της όπερας του Παρισιού που ήταν σχεδόν σπίτι του για περίπου 25 χρόνια.

Είναι συνταξιούχος καλλιτέχνης της όπερας και δήλωσε ότι οι κυψέλες, οι οποίες βλέπουν το πολυκατάστημα Galeries Lafayette στο κέντρο του Παρισιού, είναι πιο υγιείς από αυτές που έχει στην ύπαιθρο. Οι μέλισσες πόλης του Paucton του παράγουν 450 κιλά μέλι το χρόνο. Πουλάει βαζάκια στο κατάστημα δώρων της όπερας για περίπου 4€ , που μεταπωλούνται για € 14,50. Ο 75χρονος Paucton, είπε ότι οι απώλειες μελισσιών στην ύπαιθρο μπορεί να φτάσουν το 50 τοις εκατό, ενώ ο αριθμός μέσα στην πόλη δεν πλησιάζει καν το 5 τοις εκατό.

Εδώ και μερικά χρόνια, δεν χάνει κανένα στην πόλη, είπε. "Η συγκομιδή είναι χειρότερη και χειρότερη στην ύπαιθρο», είπε. «Δεν υπάρχουν πια αγρότες. Υπάρχουν μόνο οι γεωργικές επιχειρήσεις και η χρήση φυτοφαρμάκων." Οι μέλισσες ακμάζουν στις πόλεις, επειδή τα λουλούδια και τα φυτά αλλάζουν συνεχώς και δεν υπάρχουν τα φυτοφάρμακα. Η επιτυχία των τριών ετών γαλλικού προγράμματος για την ενθάρρυνση της μελισσοκομίας στις πόλεις, το μεγαλύτερο έργο αυτού του είδους στον κόσμο, έχει πυροδοτήσει ελπίδες για μια αναγέννηση και των μελισσιών της υπαίθρου. Η παγκόσμια γεωργία, αξίας € 153 δισεκατομμυρίων, ή 214 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών, σύμφωνα με το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών INRA.

Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βρετανία, όπου οι αποικίες μελισσών πεθαίνουν, περίπου 300.000 έως 400.000 γαλλικές κυψέλες εξαφανίζονται κάθε χρόνο μεταξύ 1995 και 2007, θύματα των φυτοφαρμάκων, της ρύπανσης και των ασθενειών. Στην Ευρώπη, περίπου 84 τοις εκατό των ειδών των καλλιεργειών εξαρτώνται άμεσα από τα έντομα επικονιαστές, ιδιαίτερα τις μέλισσες, σύμφωνα με μια έκθεση τον Ιούνιο, του συγγραφέα Bernard Vaissière, που είναι επικεφαλής της έρευνας στο INRA. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης. "Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία παρακμής επικονιαστών σε όλο τον κόσμο και οι επιπτώσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές είναι σημαντικές," αναφέρει η έκθεση.

Δείτε τους μελισσοκόμους του Παρισιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

I like it!