Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ράντισμα, μέλισσες και άνθρωποι


Υπάρχει γνώση που θα έπρεπε να έχει γίνει βίωμα σε έναν έξυπνο λαό όπως υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε εμείς οι Έλληνες, σαν απόγονοι σοφών ανθρώπων.
Γύρω μας όμως βλέπουμε την βλακεία να μας κατακλύζει από παντού σαν φθινοπωρινή καταιγίδα. Δεν θα μιλήσω εδώ για την συμπεριφορά του Έλληνα του κυρίου Εαυτούλη, που δεν έχει πάρει είδηση τι γίνεται και απεργεί για να γλυτώσει τον δικό του μισθό και τα αρκετά κακώς δοθέντα δικαιώματα. Ακόμα και τα μικρά παιδιά κάνουν κατάληψη στα σχολεία, αντι να μορφωθούν και να ανοίξουν τα μάτια τους.
Ο κύριος Εαυτούλης οντας καλομαθημένος έχει γίνει επιρρεπής στον κάθε πανικό που του 'ρχεται. Για την οικονομία, παίρνει φόρα και χτυπάει με το κεφάλι του την Βουλή βρίζοντας αυτούς που είναι μέσα και όταν έρθει η ώρα να ψηφίσει ή θα πάει για μπάνιο και για καμιά μπύρα ή θα ψηφίσει πάλι κάποιον από αυτούς που θα του πούν το πιο γλυκό ψέμα. Βέβαια δεν ξέρω αν πολλοί θα έχουν τα λεφτά για μπύρα, αλλά λέω!
Αν ο κύριος Εαυτούλης που είναι σε κάποιο πολιτικό πόστο ακούσει ότι υπάρχει και ένα κακό κουνούπι θα καλέσει τα στρατά τις αεροπορίες να ρίξουν ατομική βόμβα για να σκοτωθεί το κακό κουνούπι. Επειδή όμως δεν πήρε έγκριση από τον κύριο Εξυπνούλη τον προϊστάμενο σκέφτηκε να κάνει χημικό πόλεμο που δεν κάνει θόρυβο, αλλά την ίδια ζημιά με την ατομική βόμβα. Δηλητηριάζει τα πάντα. Άλλωστε γι αυτό εχει απαγορευθεί ως μέθοδος πολέμου από την συνθήκη της Γενεύης.

Έστειλε λοιπόν τα στρατά του με τα αυτοκίνητα και τα αθόρυβα κανόνια αι ψέκασαν όλη την Αττική. Έτσι δεν έμεινε κανένα έντομο ζωντανό. Στους ανθρώπους ο θάνατος δεν έρχεται άμεσα αλλά μετά από καιρό με μορφή κάποιου καρκινάκου.
Μάλλον δεν έχει ακούσει για την αλυσίδα ζωής του ζωικού και φυτικού βασιλείου. Στον Μαραθώνα που ράντισαν ψόφησαν όλα τα κουνούπια του βάλτου. Μαζί ψόφησαν και τα βατράχια που τρώνε κουνούπια και προνύμφες κουνουπιών, οι νυχτερίδες, τα χελιδόνια.
Μαζί ψόφησαν και παρα πολλά έντομα φυσικοί εχθροί βλαβερών εντόμων. που κρατούσαν σε κάποια ισορροπία την φύση. Οι αγρότες μετά θα χρειάζονται τόνους δηλητήρια για να προστατέψουν τη σοδειά τους και να μας την δώσουν να τη φάμε.

Αυτό συνέβη και με τους βαμβακοπαραγωγούς που χάνουν τη μάχη με το σκουλήκι.
Βέβαια τα νεκρά έντομα δεν φαίνονται, αρα δεν υπάρχουν. Για ένα μελισσοκόμο όμως η φρίκη είναι εμφανής. Βλέπει τις νεκρές μέλισσες να κάνουν ένα στρώμα μπροστά από τις κυψέλες και σοκάρεται. Δεν είναι όμως μόνο πρόβλημα του μελισσοκόμου αυτή η καταστροφή. Είναι όλης της φύσης.
Οι μέλισσες είναι οι κύριοι επικονιαστές των φυτών. Οι μειωμένες σοδειές πλήττουν τους γεωργού, αλλά και τους καταναλωτές που λόγω έλλειψης πολλά προϊόντα θα γίνουν πολύ ακριβότερα, γιατί θα είναι εισαγόμενα (βάλε και τα χρήματα που θα βγουν από τη χώρα).
Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να πάνε φυλακή για την καταστροφή που φέρνουν. Θα έπρεπε να πάνε και σε κάποιο γιατρό γιατί δεν είναι πράξεις λογικών ανθρώπων ή θα έπρεπε να ερευνηθεί αν κάποιος τα πήρε από κάποια εταιρεία φαρμάκων για να γίνει η δουλειά.
Δείτε και το άρθρο στο Βήμα.
Με τις υγείες σας

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Μέλισσες στο Παρίσι


Οι κυψέλες εξαπλώνονται στις στέγες και στα μπαλκόνια του Παρισιού πάρκα και κήπους.
Λιγότερα φυτοφάρμακα και μια ευρύτερη ποικιλία φυτών κάνουν τα μελίσσια να ευδοκιμήσουν.
Ο Jean Paucton έχει τις μέλισσες του στην οροφή της όπερας του Παρισιού που ήταν σχεδόν σπίτι του για περίπου 25 χρόνια.

Είναι συνταξιούχος καλλιτέχνης της όπερας και δήλωσε ότι οι κυψέλες, οι οποίες βλέπουν το πολυκατάστημα Galeries Lafayette στο κέντρο του Παρισιού, είναι πιο υγιείς από αυτές που έχει στην ύπαιθρο. Οι μέλισσες πόλης του Paucton του παράγουν 450 κιλά μέλι το χρόνο. Πουλάει βαζάκια στο κατάστημα δώρων της όπερας για περίπου 4€ , που μεταπωλούνται για € 14,50. Ο 75χρονος Paucton, είπε ότι οι απώλειες μελισσιών στην ύπαιθρο μπορεί να φτάσουν το 50 τοις εκατό, ενώ ο αριθμός μέσα στην πόλη δεν πλησιάζει καν το 5 τοις εκατό.

Εδώ και μερικά χρόνια, δεν χάνει κανένα στην πόλη, είπε. "Η συγκομιδή είναι χειρότερη και χειρότερη στην ύπαιθρο», είπε. «Δεν υπάρχουν πια αγρότες. Υπάρχουν μόνο οι γεωργικές επιχειρήσεις και η χρήση φυτοφαρμάκων." Οι μέλισσες ακμάζουν στις πόλεις, επειδή τα λουλούδια και τα φυτά αλλάζουν συνεχώς και δεν υπάρχουν τα φυτοφάρμακα. Η επιτυχία των τριών ετών γαλλικού προγράμματος για την ενθάρρυνση της μελισσοκομίας στις πόλεις, το μεγαλύτερο έργο αυτού του είδους στον κόσμο, έχει πυροδοτήσει ελπίδες για μια αναγέννηση και των μελισσιών της υπαίθρου. Η παγκόσμια γεωργία, αξίας € 153 δισεκατομμυρίων, ή 214 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών, σύμφωνα με το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών INRA.

Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βρετανία, όπου οι αποικίες μελισσών πεθαίνουν, περίπου 300.000 έως 400.000 γαλλικές κυψέλες εξαφανίζονται κάθε χρόνο μεταξύ 1995 και 2007, θύματα των φυτοφαρμάκων, της ρύπανσης και των ασθενειών. Στην Ευρώπη, περίπου 84 τοις εκατό των ειδών των καλλιεργειών εξαρτώνται άμεσα από τα έντομα επικονιαστές, ιδιαίτερα τις μέλισσες, σύμφωνα με μια έκθεση τον Ιούνιο, του συγγραφέα Bernard Vaissière, που είναι επικεφαλής της έρευνας στο INRA. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης. "Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία παρακμής επικονιαστών σε όλο τον κόσμο και οι επιπτώσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές είναι σημαντικές," αναφέρει η έκθεση.

Δείτε τους μελισσοκόμους του Παρισιού

I like it!