Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Συνταγές με μέλι

Αρχαία Ελληνική σάλτσα για ψητά σχάρας (Meligarum)
(Διασώθηκε από τον Ρωμαίο Marcus Gavius Apicius)

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι ξύδι (εγώ το προτιμώ με λεμόνι)
1/3 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλιά σούπας Γάρο* (προαιρετικό)
Ρίγανη

Τα αναδεύετε καλά και το χρησιμοποιείτε σε όλα τα ψητά σχάρας. Μπριζόλες, ψάρια, κοτόπουλα
* Ο γάρος ήταν μια σάλτσα που έφτιαχναν οι αρχαίοι από τη ζυμωση ψαριών στον ήλιο. Βέβαια δεν το πουλάει κανείς σήμερα, μπορείτε να το υποκαταστήσετε με fish sauce, που πουλάνε στα καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα ή με Worcestershire Sauce ή να το φτιάξετε διαλύοντας δύο αντζούγιες σε λίγο αλάτι με νερό

Κοτόπουλο σχάρας με σάλτσα μουστάρδας – μελιού

1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια χτυπημένα να γίνουν επίπεδα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
200 gr μουστάρδα Dijon
½ φλιτζάνι λεμόνι
1/3 φλιτζάνι μέλι
½ κουταλάκι Tabasco
Λίγο δενδρολίβανο

Βάλτε σε ένα μπώλ τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο ανακατέψτε τα καλά και αφήστε τα μια ώρα τουλάχιστον να αναμιχθούν τα αρώματα.
Αλατίστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε τα μέχρι να ανάψουν τα κάρβουνα( περίπου 30 λεπτά.
Αρχίστε να τα ψήνετε και στα τελευταία 10 λεπτά βουτάτε τα κομάτια στο μπώλ και συνεχίζετε το ψήσιμο.
Στο τέλος μόλις τα βγάλετε από τη σχάρα περιχύνετε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω στο κοτόπουλο και το σερβίρετε.

I like it!